Com actuar en qualsevol circumstància


Honor

L’honor és un valor que ha estat molt difícil definir, entès de moltes maneres diferents i passat de moda segons molts en una societat “moderna” com la d’avui dia.

L’honor és un punt bàsic de la metodologia de treball escolta. Aquell que té honor és una persona en la que es pot confiar quan dóna la seva paraula.

Tenir honor no vol dir ser un idealista cec, deixar-se trepitjar per fe a uns ideals, sinó saber en quins moments i amb qui pot donar la seva paraula.

Justícia

Les injustícies existeixen de moltes maneres i en molts casos no queda cap altra opció que arronsar les espatlles, però el model de persona vol minimitzar aquestes injustícies lluitant per les igualtats entre les persones. S’ha de lluitar amb un enfrontament directa o prendre les mesures necessàries per acabar amb la injustícia de manera indirecta, però mai s’ha de deixar de lluitar per vergonya de ser minoria o per por, sempre es pot fer alguna cosa.

Fidelitat

La fidelitat es pot entendre de moltes maneres diferents. La idea sobre la fidelitat és aquella que encara que hi hagi factors externs els pensaments, encara que siguin idíl·lics, no canvien. En la societat existeixen massa factors que poden fer-nos defallir i aquella persona fidel lluitarà per mantenir-se fidel a ella mateixa i als altres.

Veritat

La veritat és aquell valor que si sempre es porta davant de tot, mai et podràs penedir de res. Potser afrontar la veritat tal i com bé no és fàcil però sempre és el millor remei. Potser quan tots els teus valors et fallen (ningú no és perfecte), la veritat és l’únic que et farà tornar a la difícil carretera de la vida.

La veritat no sempre és fàcil i a vegades fa mal, mai s’han de perdre ni les formes ni el respecte.

Honestedat

La honestedat és dir la veritat a un mateix i amb els del voltant.

Potser ser honest amb un mateix fa mal, però és l’única solució per tal d’afrontar amb garanties els problemes que planteja la vida.

Família i amistat

Família, grups d’amics, …. és important pel model de persona, potser la forma més clara d’identificar aquest valor seria anomenant la “Llei de la jungla”:

“Com liana que puja pels arbres

a tothom nostre llei ha arribat

car si el llop al ramat dóna força

tota la força li bé del ramat”

El model de persona és conscient que el seu grup, família, … li dóna força i la necessita per tal de tirar endavant, també sap que ell ha d’aportat tot el que pugui per tal d’ajudar als seus.

Responsable

El model de persona s’implica en tot allò que l’envolta, no com a espectador, sinó com a guionista del que fa i l’envolta. Compleix la seva paraula.

Idealista i somiador

Algú va dir un dia: “fes-te gran i deixa de somiar”. No ho creiem així. Totes les grans coses que ha fet la humanitat ha estat gràcies a somnis de petites persones. Mai s’han d’abandonar les fites que pugui tenir algú, sempre mantenint un punt d’equilibri amb la realitat.

La vida sempre pot fer que perdis algun ideal, ja que els ideals són perfectes i la societat no. Has de saber adaptar aquests ideals amb el teu entorn però no abandonar-los amb l’edat. Això s’ha fet sovint. Quantes vegades has sentit a la família: “jo quan era jove pensava com tu, però ja t’adonaràs de que la vida és diferent”. Doncs es respon potser això altre: “Potser sinó t’haguessis donat per vençut la vida no seria així”. (reflexió)

Transmissor

El model de persona està orgullosa de ser com és, està orgullosa del que sap, de com actua i per tant, sempre intenta transmetre tot allò que sap als altres, volent que tothom es pugui enriquir de les seves virtuts i dels seus defectes, que també té. Així enriqueix als altres i pot enriquir-se ja que la seva postura oberta quan transmet fa que la gent s’obri a ell.